lördag 22 december 2012

Julbak

Då var årets julbak klart och en av favoriterna är apelsin- och chokladkakan som jag gör. Om man gillar apelsin och choklad så är denna kaka oslagbar. Prova får ni se om ni inte tycker samma som jag.
 Tomten övervakar så att ingen tjuvstartar.
Citrusfatet med olika dofter hör julen till.

Apelsin-och chokladkaka

Ugn 175 grader
200 g rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
1 tsk vanilinsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
saften av 1 apelsin c:a 1 dl
skalet av 1 apelsin
100 g grovhackad blockchoklad

1. Rör smör, socker och vanilinsocker poröst. Tillsätt äggen ett i taget.
2. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i äggsmeten och tillsätt därefter apelsinsaften. Rör till sist snabbt ner apelsinskal och blockchokladen.
3. Häll smeten i en smord och bröad ringform som rymmer 1½ liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 60 min eller tills provstickan är torr. 

Lycka till
Anna-Karin

Inga kommentarer: